White Pu-erh King

40,00 80,00 

Wyczyść
SKU: Brak danych Kategorie: , ,

Opis

Herbata – biała 普洱白茶王 2-letnia
Region – Chiny, prowincja Simao,Yunnan
Składniki biały Puer tzn. biała herbata z dużolistnej odmiany drzew herbacianych w Yunnanie.
Zaparzanie –  4 g / 150 ml / temp. 90ºC / I parzenie 2 minuty; II 2,5 minuty; III 4 minuty

lub w stylu gongfu:

5-6g / 100 ml wody, 90-95°C / I parzenie 15 sekund; II 20 s; III 30 s; IV 45s V 1 minuta

Mamy dla was herbatę dużolistną obrabianą jak biała, czyli przez więdniecie/suszenie.

Jest tu oczywista różnica: liście białej herbaty należą do „gatunków małych liści” Camellia sinensis, podczas gdy liście pączków Pu-erh należą do „gatunków dużych liści”. Różnią się one  i dlatego mają  inny charakter i ścieżkę podczas procesu starzenia.
W lokalnej tradycji (obszar Fu-Ding w prowincji Fu Jian) ​​istnieje kultura dojrzewania białej herbaty, ale głównie ze względu na jej właściwości lecznicze. Białe herbaty określane są jako: w pierwszym roku herbata, w trzecim lekarstwo, a po pięciu latach stają się leczniczym skarbem. Uważa się, że postarzane białe herbaty mają silne działanie przeciwzapalne i przed współczesną medycyną były używane do łagodzenia wysokiej temperatury.

Informacje dodatkowe

Waga (g)

100 g, 50 g