Bancha

14,50 29,00 

Wyczyść
SKU: Brak danych Kategorie: , ,

Opis

Herbata – zielona
Region – Japonia
Składniki zielona herbata
Zaparzanie – 4 g / 200 ml / 80°C / 1,5 min do 2 min.

Bancha to japońska herbata codzienna. Intensywny smak i nieco niższa zawartość kofeiny.

Bancha produkowana jest z liści tych samych krzewów, co sencha. Zbierane są jednak większe, mniej delikatne liście położone niżej na gałązkach krzewu, lub też stosuje się liście z późniejszych, letnich i jesiennych zbiorów. Starsze liście zawierają mniej kofeiny i więcej garbników. W związku z tym napar bancha jest mniej pobudzający i bardziej goryczkowy.

Bancha jest podstawową herbatą leczniczą w makrobiotyce. Herbata bancha pomaga przy bólach głowy. Zaparzona według tradycyjnej metody z dodatkiem 6 kropel sosu sojowego shoyu naprawdę pomaga, nawet przy uporczywych bólach.

Możemy z niej samodzielnie zrobić też herbatę Hojicha (dwie duże łyżeczki Bancha prażymy na patelni na średnim ogniu przez dwie minuty, aż do momentu, kiedy herbata w zapachu będzie przypominała orzechy; zaparzać tak, jak Banchę).

Bancha przygotowywana metodą cold brew znakomicie sprawdza się jako orzeźwiający napój na zimno.

Informacje dodatkowe

Ilość suszu na 150 ml

2-3g

Ilość zaparzeń

2-3

Temperatura parzenia

70℃

Waga (g)

100 g, 50 g

Może spodoba się również…