Opis
Herbata – zielona z dodatkami
Region – Japonia, prefektura Kagoshima (południowa część wyspy Kiusiu).
Składniki – herbata zielona sencha, prażony ryż
Aromat – napar o przyjemnym słodkawym smaku kasztanów i orzechowym aromacie.
Zaparzanie – 3 g / 150 ml / temp. 85ºC / 1-2 min
Genmaicha (jap. 玄米茶 , oznacza „herbatę z brązowym ryżem”) to wyjątkowa, tradycyjna herbata japońska. Pierwotnie, herbata ta była spożywana przez ubogie warstwy społeczeństwa, a ryż stanowił składnik dodawany w celu obniżenia jej ceny. Obecnie Genmaicha stanowi jeden z rodzajów japońskiej herbaty spożywanej przez wszystkich. Idealna do picia o każdej porze dnia, zwłaszcza do lekkich potraw. Nazwa tej herbaty zaczerpnięta została od imienia niepokonanego, wybitnego japońskiego samuraja Musashi.