Gyokuro organic

50,00 100,00 

Wyczyść
SKU: Brak danych Kategorie: , ,

Opis

Herbata – zielona
Region – Japonia, prefektura Kagoshima (południowa część wyspy Kiusiu)
Składniki zielona herbata
Zaparzanie – 6 g / 150 ml / 65°C / 1 parzenie –  ok. 1min- 1,5 min  należy odlać całą pozostałą wodę („do ostatniej kropli”), aby uniknąć goryczy kolejnego naparu przy kolejnym parzeniu. Czas drugiego parzenia należy skrócić do 20-30 sekund. Trzecie i czwarte parzenie kolejno wydłużamy do 1 min i 2 min.

Gyokuro (po japońsku玉露, oznacza „Szlachetne Krople Rosy”) to herbata najwyższej jakości, uważana za najlepszą zieloną herbatę na świecie. Tylko najwyższe gatunkowo liście krzewu herbacianego rosną na najlepszej powulkanicznej japońskiej glebie. Wytwarzana według kosztownej, ale niepowtarzalnej receptury. Aby słońce nie niszczyło garbników i teiny, w momencie zawiązywania pączków, cała plantacja zostaje przykryta na dwadzieścia dni matami bambusowymi, trzcinowymi lub płachtami z materiału. Przytłumione światło sprawia, że maleńkie listki mają większą zawartość chlorofilu (co nadaje im ciemniejszą barwę) oraz niższą zawartość taniny (dzięki czemu herbata zyskuje słodszy, subtelniejszy smak, pozbawiony niemal zupełnie goryczki). Podczas zacieniania odcinany im jest dopływa światła w związku z tym krzew herbaciany zmuszony jest to intensywnego pobierania składników mineralnych z ziemi. Liście takie mają w swoim składzie więcej katechin, antyoksydantów, więcej polifenoli i więcej kofeiny niż zwykła japońska herbata. Podczas zbiorów zrywane są jedynie najdelikatniejsze, najświeższe listki, ręcznie lub przy użyciu nożyc automatycznych. Liście przewozi się jak najszybciej do fabryki, gdzie poddawane są działaniu pary wodnej przez około 30 sekund, w celu utrwalenia zapachu i smaku oraz zatrzymania fermentacji. Dalej przedmuchuje się je gorącym powietrzem, po czym są prasowane i suszone do chwili, gdy zostanie już tylko 30% pierwotnej wody. Kilkakrotne zwijanie nadaje liściom kształt cienkich, ciemnozielonych igieł. Na koniec sortuje się je, aby usunąć ewentualne łodyżki i stare liście, po czym suszy ponownie. Herbata wyśmienicie nadaje się do picia na specjalne okazje jako oczyszczający, orzeźwiający i dodający energii napój. Zielona japońska herbata stymuluje pracę mózgu i układu nerwowego. W japońskiej tradycji jest zarezerwowana wyłącznie dla znakomitych gości.

Możemy jeszcze Gyokuro „zaparzyć” kostkami lodu (Shinobi-cha). Listki Gyokuro zasypujemy kostkami lodu i czekamy, aż lód się rozpuści. Metoda ta wywodzi się z Japonii ( „shinobi” oznacza cierpliwość, wytrwałość, a „cha” herbatę). W herbacie Gyokuro zalanej chłodną wodą można najintensywniej poczuć smak umami.

Informacje dodatkowe

Waga (g)

100 g, 50 g